Er passiv indkomst i virkeligheden noget man må arbejde hårdt for?

Et af de største "buzzwords" omkring personlig indkomst, der er oppe i tiden, er "passiv indkomst". Der er ikke mangel på folk der vil sælge dig idéen om at hvis du lytter til dem (og køber deres program), så kan du også læne dig tilbage, og starte med at generere indkomst med en minimal indsats.

Og her er problemet: Passiv indkomst kræver arbejde.

Det betyder ikke, at du ikke kan starte en digital forretning, ændre din indkomst fremadrettet, og derved opnå større økonomisk frihed.

Computer screen

Jeg vil her forklare hvorfor det, som mange mennesker referer til som passiv indkomst, nok nærmere må betegnes som skalerbar indkomst, samt give et lille indblik i, hvordan du kan bruge det som en vej til økonomisk frihed.

 

Hvorfor er passiv indkomst en myte

Bloggere og Youtubere er begyndt at referere til at enhver form for indkomst de opnår på internettet, som værende en mulighed for passiv indkomst, herunder finder vi:

 • Affiliate marketing.
 • Sælge digitale produkter/software.
 • Sælge oplysende produkter som kurser og bøger.
 • Sælge fysiske varer online.
 • Vise reklamer på en YouTube kanal, podcast, eller en blog.

Normalt er det sådan, at når du hører nogle der referer til passiv indkomst, er det i bund og grund skalerbar indkomst de mener. Skalerbar indkomst betyder at der ikke er nogen garanti for at du tjener en eneste øre, men der ikke er nogen begrænsning på hvor stor din indkomst kan blive.

Et godt eksempel på hvordan skalerbar indkomst virker, kunne være at sælge et online kursus, i form af en PDF fil som folk køber:

 • Hvis ingen køber kurset, vil man ikke have nogen indkomst.
 • Siden det er et digitalt produkt, er der ikke yderligere omkostninger ved at sælge yderligere kurser.
 • Dette er en stor forskel i forhold til at sælge fysiske varer.
 • Hvis du sælger fysiske varer, vil der være udgifter forbundet med indkøb. håndtering, forsendelse m.m.
 • At sælge et digitalt produkt, kan betyde at omkostningerne i forbindelse med fremstillingen og markedsføringen af produktet, kan være minimale.
 • Udgiften vil være den samme, uanset om man sælger 0 kurser, eller man sælger kurser for 500.000 kr.

Det er hvad det vil sige at have en skalerbar indkomst, og er det som mange mennesker referer til som passiv indkomst.

Det er sandt, at du behøver at arbejde mindre for hver ekstra krone, men det er ikke sådan at du bare kan læne dig tilbage, og vente på at indkomsten ryger ind på bankbogen.

Passiv indkomst er derimod en indkomst du kan generere uden at arbejde for det. 

Kilden til passiv indkomst kommer fra investeringer, og kan blandt andet være:

 • Dividende fra aktier eller kryptovaluta.
 • Renter fra obligationer, opsparingskontoer, eller kryptovaluta.
 • Lejeindtægter fra udlejning af fast ejendom.

Medmindre du har arvet en stor sum penge, er den eneste måde hvorpå du kan opnå en tilstrækkelig passiv indkomst, ved at arbejde, bruge mindre end du tjener, og investere forskellen.

Tro ikke på folk der fortæller dig andet. 
Personer som fortæller at du kan tjene mange penge uden at arbejde, prøver sandsynligvis at sælge dig noget.

Photo by Amr Taha™ on Unsplash

 

Aktiv indkomst kan komme fra et 8-4 job, eller fra aktiviteter med skalerbar indkomst. Eller, som i mit tilfælde, begge.

Den simple vej til velstand, ligger i at holde dine udgifter konstante, forøge din indkomst, og investere forskellen

Der er flere veje vi kan gå, for at forøge vores velstand

1. Spare mere op af det vi tjener.

2. Tjene flere penge.

3. Geninvestere det overskud vi har på vores investeringer.

 

At lære at leve nøjsomt eller i det mindste komme til et punkt, hvor du er glad for at leve for færre midler end du råder over, er et afgørende skridt i retning af økonomisk uafhængighed.
Hvis du ikke lærer at spare penge, når din indkomst er relativt lav, vil du sandsynligvis blive offer for livsstilsinflation, når din indkomst stiger.

Når du så har opnået at have en godt forhold til dine udgifter, er den hurtigste vej at opbygge velstand, konstant at være åben for nye måder og muligheder for at forøge din indkomst, samtidig med at du holder dine omkostninger konstante, og investerer forskellen.

 • Hvis du kan leve for 15,000 og tjener 20,000, betyder det at du kan investere 5,000.
 • Hvis du kan leve for 15,000 og tjener 30,000, betyder det at du kan investere 15,000.
 • Hvis du kan leve for 15,000 og tjener 40,000, betyder det at du kan investere 25,000.

Hvis du kan finde en måde hvorpå du kan investere mere end dine årlige udgifter, vil det ikke tage land tid før din personlige velstand øges betydeligt.

Konceptet er simpelt, men langt sværere at udføre i det daglige. Medmindre at du er forberedt på at leve yderst spartansk, er det ikke sandsynligt at du har mulighed for at spare så meget, at det virkelig gør en forskel. 

Når du fratrækker det beløb du behøver for at betale husleje, transport, mad og andre essentielle fornødenheder, er der ikke de store odds for at du har det helt store beløb tilbage at investere for.

At skabe en sideindkomst, kan være en game-changer i at opnå en mulighed for investere mere.

Lad mig gøre det helt klart, det jeg gør er praktisk talt at arbejde halvanden job. En del af mine aftener og weekender går med at arbejde på at øge min sideindkomst, og dermed min økonomiske velstand.

Det er ikke nødvendigvis nemt, og det er bestemt ikke passivt.

Getting started

 

 

Det der er vigtigt at holde for øje, er målet.
For mig er målet at kunne stoppe med at arbejde tidligere end den fastsatte pensionsalder, og derved få tid til at gøre de ting, som jeg holder allermest af, nemlig at rejse og at fotografere.

For mig er det vigtigt, at de ting jeg beskæftiger mig med, er ting jeg holder af at udføre, og som jeg derved har en større sandsynlighed for at være god til. 

Det vil igen sige at ved at tænke indad, og gøre op med sig selv hvad man mener man er god til, og så beskæftige sig med disse områder, gør at muligheden for at få succes er langt større, end hvis man ikke rigtig har hjertet med i det man gør.

Mulighederne er mange, det er kun fantasien der sætter grænsen.

Lad ods blive lidt ved fotograferingen. Lad os sige at du er en ørn til at fotografere, og du kender de fleste af de muligheder som dit kamera kan udføre.
Hvad ville være mere nærliggende end at skrive en guide f.eks.: "Bliv en bedre fotograf" som indeholder tips og tricks til at få mere ud af sit kamera.

Det tager måske en aften eller tre, at skrive guiden og forfine den. 
Derefter lægges den op på en hjemmeside, og salget kan begynde.
For at øge salget, kan du vælge at oversætte den til flere forskellige sprog, og derved øge det potentielle marked. At udgive den på Dansk, gør at knap 6 mill. mennesker kan læse den, udgiver du den derimod på Engelsk, øger du dit publikum betydeligt, da der er omkring 335 mill. mennesker der har Engelsk som modersmål. 

Er du god til at skrive, kunne et eksempel være, at du tilmelder dig Fiverr som content writer. På Fiverr kan man udbyde den ting som man er god til, uanset om det handler om at skrive en artikel til en hjemmeside, opbygge hjemmesider, eller noget helt tredje, og derved kan man bruge sine færdigheder på at hjælpe andre.

Når du har et salg, har du derved startet din skalerbare indkomst, og du kan nu investere overskuddet, og derved øge din passive indkomst.

Mulighederne er mange, det er kun fantasien der sætter begrænsninger.

Skalerbar indkomst, kombineret med et klart mål, kan være en game-changer i forbindelse med at opnå økonomisk frihed, men husk på en ting:

Der er IKKE noget passivt ved det.

 

Vidste du at jeg har et nyhedsbrev? Nå da, ikke det... læs med her, og få 5 grunde til at du ikke skal abonnere på mit nyhedsbrev

Pin It

Ansvarsfraskrivelse

Alt indhold du måtte finde på denne hjemmeside, er alene beregnet til almindelig oplysning, og kan aldrig stå alene som grundlag for en eller flere investeringsbeslutninger. Jeg opfordrer ikke til at du køber, sælger eller investerer i kryptovaluta, men opfordrer derimod til at du bruger din sunde fornuft.
Det tilrådes at søge alternative informationer og oplysning samt evt. kvalificeret rådgivning hos en finansiel rådgiver, før du beslutter dig for at investere.
The Big & The Small Things kan ikke drages til ansvar for eventuelle tab der måtte opstå, som følge af at benytte de informationer der er tilgængelige på websiden.