Kan man opbygge en passiv indkomst med kryptovaluta?
Det korte svar er: Ja!
Det lange svar er derimod lidt mere kompliceret, for det kræver at man sætter sig ind i tingene, og samtidig er klar over hvad passiv indkomst er.
Først af alt:
Passiv indkomst, er indkomst hvor midlerne arbejder for dig, det er ikke dig der arbejder for midlerne
Mange bloggere og Youtubere, snakker løs om at de har en passiv indkomst ved det de laver. Men det er ikke en passiv indkomst, derimod er det hvad jeg kalder for en skalerbar indkomst. Uden nye indlæg på bloggen, eller en ny video på YouTube ville deres indkomst falde væk, og det vil sige: ingen arbejde, - ingen indkomst.
Skalerbar indkomst har jeg skrevet et par ord omkring her: Skalerbar contra passiv indkomst
Kilder til passiv indkomst
Uanset om det er aktier, obligationer eller kryptovaluta du vælger at investere i, er formålet at opnå et afkast, der kan hjælpe dig på vej til økonomisk frihed.
Måske vil du gerne have råd til lidt mere i hverdagen, eller måske tænker du langsigtet og ønsker muligheden for at gå på pension i en tidlig alder.
For at opnå en passiv indkomst, kan du i forbindelse med krypto kigge på følgende elementer:
Renter
Når man snakker renteindtægter, så er det ikke banken man skal henvende sig til. De fleste banker har meget lave renter, hvis de overhovedet har nogle.
Er man heldig at opnå renter, er det dog sjældent at den kan hamle op med inflationen.
Kigger man på inflationen i Danmark, estimerer ECB at der er en årlig inflation på 2%, hvilket igen betyder at de penge du har gemt under madrassen, mister 2% i købekraft hvert år.
Hvad det betyder rent praktisk, er at hvis du gemmer kr. 10.000,- under madrassen i 15 år, så vil du på det tidspunkt du fremtager pengene igen, kunne købe varer der svarer til et beløb af kr. 8.203,-. Dette skyldes det simple faktum at priserne på varer og ydelser stiger.
Vælger du derimod at gemme dem under madrassen, med øje for at tage dem frem når du skal pensioneres, så ser det blot endnu værre ud, - efter 30 år er købekraften for din penge faldet til kr. 5.521,-
Når vi snakker renter, er der 3 typer af renter der er interessante at kigge nærmere på:
Snakker man om det globale aktiemarked, har det gennemsnitlige afkast over de sidste 50 år, været på 8,6% (Artikel fra Velliv om Aktieafkast) hvorimod afkast på kryptovaluta kan være højere, endda væsentlig højere end dette.
Variabel rente
Denne rentetype ser vi mest i forbindelse med lån, men det er også muligt at støde ind i den ved indlån. Renten kan variere alt efter hvor stor efterspørgsel der er på de midler du har indsat. Til eksempel kan man via Exodus Wallet få rente af den coin der hedder ATOM, og renten er variabel, og svinger i øjeblikket imellem 9% og 12%, og er lige pt. på 10,41% APY
I øjeblikket kan der opnås renter på følgende coins i Exodus: ALGO, ADA, ATOM, NEO, ONT, XTZ og VET. Renterne varierer imellem 1,5 og 12,5% afhængig af hvilken coin man vælger.
Simpel rente
En simpel rente udgør en vis procentdel af det antal coins du har indsat.
Hvis du f.eks. hensætter 1.000 coins til en rente på 10% pr. år, vi vil du have 1.100 coins på din konto når året er omme.
Ofte vil du opleve at der er løbende udbetaling på denne indlånstype, hvilket betyder at du kan få dine coins udbetalt på daglig eller ugentlig basis. Det vil igen sige, at hvis du indsætter 1.000 coins til 10% i et år, og der er ugentlig udbetaling, så vil du en gang om ugen modtage: 100 coins fordelt over 52 uger, hvilket giver 1,923 coin om ugen. Disse indsættes sammen med din frie beholdning, og du kan derfor geninvestere dem.
I artiklen omkring Exit Strategi bruger jeg en fiktiv coin, hvor jeg tager udgangspunk i 15 coins, der er købt til kurs 50, altså en købspris på 750.
Kigger vi på disse, vil vi se denne udvikling, hvis vi hensætter dem i et år til en rente på 6% pr. måned:
Det betyder så at vore 15 fiktive coins, over tid er blevet til 25,8 coins. Såfremt der ikke er sket noget med kursen på denne coin vil vores 750 kr. nu være vokset til 1.290 kr.
Bemærk at dette er et tænkt eksempel, og det varierer meget hvor høj en rente man kan få på den enkelte coin.
Renters Rente
Når man snakker om renter, er det ikke uinteressant at kigge på renters rente.
Kigger vi så tilbage på de 1.000 coins fra tidligere, vil vi herefter kunne regne ud at hvis vi investerer dem med en årlig rente på 10%, og har en daglig udbetaling, så ender vores beholdning på 1.105,16 coins efter et år.
I dette tilfælde indsættes dine renter på samme balancekonto, som de midler du har hensat til forrentning, og forrentes løbende sammen med disse.
Hvis vi kigger på formlen til beregning af renters rente, ser den ud som følger:
Kn = K0 * (1+r)n
Renters rente bliver også betegnet som snebolde effekten, - en rente der "triller" sig større og større over tid. Renters rente er er dermed den slutkapital du har, når snebolden holder op med at trille.
Vender vi tilbage ti de 15 fiktive coins, og beregner dem med renters rente, vil billedet se anderledes ud:
Som det kan ses, så tillægges renterne løbende til det beløb der forrentes, og de 15 fiktive coins som vi startede med, er nu blevet til 30,18 coins, og det betyder igen at vores 750 kr. er blevet til 1.509,15 kr. hvilket igen er 219,15 kr. mere end hvis vi havde dem stående til simpel rente.
Det vil igen sige, at jo længere tid vi har vores coins stående, jo flere coins får vi tilbage ved at benytte renter rente, i forhold til simpel rente.
Renteindtægter vil blive væsentlig større, hvis man vælger at lave en månedlig indbetaling, således at det beløb der forrentes, også akkumulerer mere over tid.
Det er værd at huske på, at ud over at du kan opnå en fornuftig indtjening på renter, skal du også tage højde for at kursen på de coins du holder, kan stige eller falde i værdi over tid. Der er ingen garanti for at man kan få det samme for sin coin når man vil sælge den, som man gav for den. Omvendt kan man også komme ud med en ekstra fortjeneste, ved at ens coin er steget i værdi i den tid man har haft den. Et eksempel på dette kan ses her:
CRO er Crypto.com´s native coin, og benyttes til at stake (fastlåse i en kortere eller længere periode), hvis man vil opnå flere fordele på platformen, f.eks. cashback på deres Visa kort.
CRO der er staked, er låst i 6 måneder, men til gengæld får du, ud over andre fordele, også 10% i rente på dem.
Crypto.com er en af mine foretrukne handelspladser, da du her kan få adgang til mange forskellige muligheder.
- Du kan få et Visa kort, hvor der er cashback afhængig af hvor mange CRO du staker. Uden at du staker noget, kan du få 1%, og så går det opad med både cashback og andre fordele.
- Adgang til deres EARN program, hvor du kan få op til 12,5% i renter på de coins du staker.
- Adgang til Supercharger, hvor du kan få en procentdel af nogle af de nye coins de lister, blot ved at have CRO stående. Det kræver dog rigtig mange CRO før at det virkelig batter noget.
- Cashback på gavekort, til bl.a. Matas (Hvor der gives cashback varierer, men i skrivende stund er Matas iblandt)
Hvis du ikke allerede er i gang på crypto.com, og gerne vil tjekke det ud, så vil vi begge få en bonus på 25 USD, hvis du benytter følgende link: https://crypto.com/app/drntyux2pj når du tilmelder dig, såfremt du staker min. det antal CRO der svarer til 350 € på staking tidspunktet. Dette giver dig samtidig adgang til et Ruby Visa kort, hvor du kan få 2% cashback, samt 100% cashback på Spotify.
De fleste børser har en eller anden form for velkomstbonus, og hvis du kender nogen, der benytter sig af en anden børs, kan du med fordel tilmelde dig denne, da der så altid er hjælp at hente hvis det brænder på, men husk at få deres reference kode, så i begge får en lille smule ud af det.
Dividende
Dividende er en anden mulighed for at opnå en passiv indkomst med din kryptovaluta.
Til forskel fra dividende på aktier, er det som regel sådan, at når man snakker dividender i forbindelse med kryptovaluta, forgår der en form for udbytte hver gang der er en der tiltræder eller fratræder et program. Dividende programmer ligger som oftest i en Smart Contract, som er en kontrakt hvor koden ligger frit tilgængeliglig på blockchainen, så alle kan læse den, men ingen kan ændre den.
Det fungerer nogenlunde på følgende måde:
Peter køber en Token af den type som benyttes for den Smart Contract han er interesseret i. Denne token har en værdi af 80 kr. men Peter betaler 100 kr. for den.
De 20% der betales ekstra for denne token, bliver nu delt i 2 x 10%. De første 10% bliver fordelt imellem de øvrige tokenholdere, og de sidste 10% bliver hensat til udbetaling når Peter vælger at forlade kontrakten.
Lad os sige at Hans og Lise, er de eneste andre tokenholdere i kontrakten, så vil de hver især få udbytte på 5% når Peter går ind i kontrakten, og igen når han forlader den. Omvendt vil Peter få udbytte hvis Hans eller Lise vælger at forlade kontrakten.
Der er altså ikke noget bestemt interval for udbyttet, det er derimod afhængigt af hvor stor aktivitet der er i kontrakten.
Der er mange forskellige dividendeplatforme rundt omkring på nettet, og udbyttet afhænger fuldt ud af at der er nogle der benytter dem. Når det så er sagt, så er der mange dividendeplatforme, hvor man kan få et langt større udbytte, end hvis man bare lader sin krypto stå og trække renter.
En af de platforme som jeg benytter mig af, er ethereumgold.io som indtil nu har givet et overskud der ligger over det indskud som jeg har indbetalt, for at komme ind i kontrakten.
Vil du vide mere om patformen, kan du læse mere i denne artikel: Ethereum Gold Smart Contract
Et andet sted at kigge hen, er de forskellige DeFi platforme der er dukket op, og hvor udbytterne ser ud til at overgå alles forventninger til hvad udbytte kan være.
Et hurtigt kig på PancakeSwap, hvor der kan være udbytter på den gode side af 100%.
Jeg har endnu til gode at få prøvet det af, men det er kun et spørgsmål om tid, inden jeg skal over og have kigget nærmere på tingene.
Inden du investerer i en eller anden form for smart contract, så sørg altid for at sikre dig at det ikke er en scam, søg informationer om de projekter du kaster dig ud i, så du ikke ender med at tabe hele din investering, og husk: Invester ikke mere end du har råd til at miste.
Din succes er 100% afhængig af dine egne beslutninger.
Vidste du at jeg har et nyhedsbrev? Nå da, ikke det... læs med her, og få 5 grunde til at du ikke skal abonnere på mit nyhedsbrev